II- IN HET HEXENHAUS, DUITSLANDS VERBORGEN ARCHITECTONISCHE PARELTJE
II- IN HET HEXENHAUS, DUITSLANDS VERBORGEN ARCHITECTONISCHE PARELTJE
Terug naar verhalen
DESIGN |

II- IN HET HEXENHAUS, DUITSLANDS VERBORGEN ARCHITECTONISCHE PARELTJE

Meer dan een eeuw na de oprichting, heeft RIMOWA zijn erfgoed voortdurend verder ontwikkeld. Gedurende zijn missie kijkt het merk naar de kostbare architectonische pareltjes in zijn thuisland.

 

Deze keer richt het Duitse Maison zijn blik op een minder bekend maar onmiskenbaar iconisch bouwwerk: het Hexenhaus van echtpaar Alison en Peter Smithson.

 

 

 

Ontdek de Original collectie

 

Verscholen in een dicht bos in Hessen, Duitsland dat het decor was van de sprookjes van de gebroeders Grimm, werd het Hexenhaus, met andere woorden het 'Heksenhuis', vanaf 1986 omgetoverd tot het architectonische icoon dat het nu is. In dat jaar gaf de eigenaar, meubelmaker Axel Bruchhäuser, Alison en Peter Smithson de opdracht om verschillende uitkijkposten op het terrein te bouwen. Het architectenduo Smithson voerde in de daaropvolgende jaren wijzigingen door, waarbij het huis werd uitgebreid en opengesteld voor het natuurlijke landschap dat het omringt.

 

 

 

Ontdek de Personal collectie

 

Bij de oplevering van Hexenhaus in 2003 werden er 23 aanpassingen aangebracht door de Smithsons, waaronder vloeren die door de bekende kunstenaar Stefan Wewerka zijn geschilderd, zoals afgebeeld in een tekening van de kunstenaar zelf. Hoewel de toevoegingen kleinschalig waren, hadden de onttrekkingen en nieuwe routes die de architecten aanlegden een grote impact. Hun ingrepen handhaafden een respect voor wat al bestond, maar brachten een nieuwe, ononderbroken verbinding met de natuur tot stand. Zo verminderden ze het contrast tussen de woning en het dichte bos dat het omringt, waarbij muren werden verwijderd en plafonds werden ingesneden, waardoor licht en zelfs bomen onderdeel van het huis werden. In het Hexenhaus werden voornamelijk elementen van hout, steen en glas aangebracht. Daarnaast werden een nieuwe voorgevel, een veranda aan de zuidoostkant van het huis en een uitkijkpost vanuit de slaapkamer van de eigenaar gebouwd. De houten loopbrug op de eerste verdieping komt uit op een klein observatiedek, waardoor het volledig aansluit bij het bos; een uitstekend voorbeeld van de radicale bouwstijl van de Smithsons.

 

Fotograaf: Simon Menges

 

I- IN HET ICONISCHE HUIS KEMPER

II- IN HET HEXENHAUS, DUITSLANDS VERBORGEN ARCHITECTONISCHE PARELTJE

III- EEN KIJKJE IN VILA VOLMAN

IV- IN HET JOZEF SCHELLEKENS HUIS - EEN MODERNISTISCHE "TOUR DE FORCE"

Meer verhalen
RIMOWA DESIGN PRIZE 2024 - WINNENDE PROJECTEN
DESIGN | 2 mei 2024
RIMOWA DESIGN PRIZE 2024 - WINNENDE PROJECTEN
IV - In het huis van Jozef Schellekens - Een modernistische "Tour de Force"
DESIGN | 22 apr. 2024
IV - In het huis van Jozef Schellekens - Een modernistische "Tour de Force"
CAFFÈ RIMOWA ONTHULT SAMENWERKING RIMOWA × LA MARZOCCO
DESIGN | 10 apr. 2024
CAFFÈ RIMOWA ONTHULT SAMENWERKING RIMOWA × LA MARZOCCO
RIMOWA ONTHULT EEN INSIDERSGIDS VOOR FRANKFURT
DESIGN | 20 dec. 2023
RIMOWA ONTHULT EEN INSIDERSGIDS VOOR FRANKFURT
BINNEN BIJ BAUHAUS DESSAU
DESIGN | 30 nov. 2023
BINNEN BIJ BAUHAUS DESSAU
III- EEN KIJKJE IN VILA VOLMAN
DESIGN | 1 aug. 2023
III- EEN KIJKJE IN VILA VOLMAN
Meer verhalen ontdekken